Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че се надява кризата да свърши до дни.

Той посочи, че се търсят варианти за доставка на природен газ от съседите – Турция и Гърция, и призна:

“В общи линии съседите се отзовават и си признавам, че вероятно дори сме подценявали сътрудничеството си с тях“. Министърът съобщи, че се обсъжда вариант да се отвори транзитната тръба с Гърция.

"Евентуално там очакванията са на ден да осигурим около 2 милиона кубически метра газ. Водят се практически разговори за кораб и доставка на втечнен газ на терминала край Атина“, каза Петър Димитров.

По думите му, "ако някои се туткат, България в кратко време може да осигури алтернативни източници на газ“.

Министърът добави, че има конкретни идеи за бързо създаване на връзки между българската и турската газопреносна мрежа.

"В момента ни интересува да ползваме транзитните мрежи към Гърция и Турция като резерва, а там има и значително по-високо налягане.

И ако Турция разреши да отворим крановете, ще започне обратно подаване на газ от Турция към България“, подчерта Петър Димитров.

Междувременно стана ясно, че Украйна разполага с достатъчно газ в своите хранилища, за да не бърза в преговорите с Русия за доставка на природен газ.

Това заяви украинският премиер Юлия Тимошенко по време на среща с губернатори и кметове на украински градове, предаде РИА Новости.

"В началото на годината ние разполагахме със 17 милиарда куб. метра газ в своите хранилища”, каза Тимошенко.

Тя подчерта, че това дава възможност на Украйна съвсем спокойно да води преговорите и да настоява за преки договори между "Нафтогаз Украйна” и "Газпром”.

Всичко за кризата с газа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase