Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради "неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант Газпром, съобщи говорителят на украинската държавна компания "Нафтогаз" Валентин Землянски, цитиран от АФП.

"Руският газ за Европа не преминава през украинската газопроводна мрежа заради неприемливите условия за транзита, наложени от Газпром“, заяви Землянски, без да даде повече уточнения.

Минути по-рано Газпром съобщи, че Украйна блокира транзита на газ за Европа, въпреки че сутринта Русия обяви, че възобновява частично доставките за европейските страни.

Упълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский заяви, че заявката на "Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб. м газ през компресорната станция "Суджа“ за станцията "Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение.

"Днешната заявка от руската страна за уж възобновено подаване на газ носи абсолютно провокационен характер, тъй като пред украинската газопреносна мрежа се поставя технологично нереална задача“, каза той.

По-рано заместник-председателят на "Газпром“ Александър Медведев определи като "невероятни“ действията на Украйна, която по думите му, въпреки подписаните договорености, така и не е отворила газопреносната си система за транзита на руски газ за европейските потребители, предаде ИТАР-ТАСС.

Той предположи, че действията на Киев се "дирижират“ от друга страна.

"Това наистина е невероятно“, каза той.

"Ние вярвахме, че вратата за руския газ в Европа ще бъде открита, но, изглежда, украинците даже не са планирали да отворят своята система“, отбеляза Медведев. Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром“ не може да обясни действията на Украйна.

"Възниква впечатление, че целият този мюзикъл, който се случва в Украйна, се дирижира от съвсем друга страна“, отбеляза той.

При това Медведев спомена за споразумение, сключено между Украйна и САЩ през декември, без да уточнява неговото конкретно название.

През декември Украйна и САЩ подписаха Харта за стратегическо партньорство.

В нея се посочва, че Вашингтон ще помогне на Киев в развитието на украинската енергийна инфраструктура. Едновременно с това Медведев не отговори на прекия въпрос дали смята, че Киев действа по инструкция на Вашингтон. "Не съм политик, а бизнесмен“, добави той.

Междувременно стана ясно, че руският министър-председател Владимир Путин е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде Интерфакс.

Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна.

"Премиерът е информирал Барозу, че транзитът на руски газ, чието подаване е частично възобновено, не постъпва в газопреносната система на Украйна“, съобщиха от пресцентъра на руското правителство.

"Тя е затворена", каза Путин.

Барозу заявил, че възнамерява да обсъди този проблем с украинските власти. 

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase