Снимка: БГНЕС
fallback

Украинската компания „Нафтогаз“ се е обърнала към Европейската комисия с молба да й съдейства при подписването на технически протокол с "Газпром“ за възобновяването на транзита на руски газ през украинска територия, заяви председателят на компанията Олег Дубина, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той съобщи също така, че "Нафтогаз“ не може да изпълни искането на "Газпром“ за транзита на 76,6 милиона куб. м газ за Балканите.

"Газопреносната мрежа работи като единно цяло. Ако ние изпълним това искане, ще оставим без газ Одеска, Донецка, Луганска област и частично Днепропетровска област“, каза Дубина.

"Затова газ не се пуска за възобновяване на доставките за Европа“, уточни той.

Украинският президент Виктор Юшченко заяви на пресконференция днес, че Украйна не възпрепятства възобновения транзит на руски газ за Европа и не краде енергоносители, предаде РИА Новости.

По данни на руските власти Украйна не пропуска предназначения за Европа газ в своята газотранспортна система.

“Украйна е била, е и ще бъде надеждна транзитна страна и не е направила нито една стъпка, за да прекрати доставките на руски газ за страните от ЕС”, заяви Юшченко.

“От 1 януари 2009 година Украйна не е осъществявала несанкционирано отклоняване на газ. Нито един куб. м газ не е бил отклонен, както през 2009 година, така и през 2008 година”, допълни Юшченко.

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

преди 15 години

България страда заради своите нови "съюзници", лицемерни и фалшиви.Които едно говорят пред нас,а зад гърба ни вършат съвсем друго. Спомняте ли си кампаниите в Англия срещу България преди 3-4 години.Някаква западна фирма внесла БЪЛГАРСКО оръжие в ембаргова африканска държава.С наложено оръжейно ембарго от ООН. Имаше заплашителна кампания срещу България на запад. ОТНОВО МРЪСНИТЕ БЪЛГАРИ продават варварското си оръжие в третия свят въпреки ембаргото.Заслужава ли тая страна да бъде приета в Евросъюза?Много се крещя на запад.Много се хули българия.Дори СДС,ДСБ и БСП се размърдаха в парламента и по медиите.Хулеха Симеон,тогава премиер.След 1-2 месеца ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ.Оръжието е купено от западна фирма и България няма нищо общо с последвалия реекспорт в Африка.За тая западна фирма малко се пошумя на запад и по команда всички млъкнаха.Няма да налагат санкции срещу своите я.А ВИЕ СИ ЛАЙТЕ,БЪЛГАРИЯ ТЪЙ,РУСИЯ ТЪЙ,МРЪСНИ РУСНАЦИ,МРЪСНИ КОМУНИСТИ.Добре слугувате на западняците и техните икономически интереси.Куде от простотия,къде нарочно.Западът отдаааавна не се бори за някакви идеи,а за икономическите си интереси.Само че тук е тарикатлъка.Никой на запад няма да каже направо.Искаме да се обогатим за ваша сметка.Те ще ви донесат от 100 реки вода,ще ви представят всичко под благовиден предлог.Ще представят всичко като борба на идеологии,на цивилизационен избор и т.н.После ще се хилят зад гърба на българските балъци,които са повярвали.А пред тях само комплименти,похвали за "правилната линия" на поведение.

155

Lilko

преди 15 години

Атовете не се ритат! Атовете дърпат въжето от единия край. Докато откъснат от ЕС някоя нещастна държавица.

154

denim58

преди 15 години

До всички внуци и внучки!Бъдете национално отговорни-на изборите скрийте личните карти на бабите и дядовците си!!!

fallback