Украинската компания „Нафтогаз“ се е обърнала към Европейската комисия с молба да й съдейства при подписването на технически протокол с "Газпром“ за възобновяването на транзита на руски газ през украинска територия, заяви председателят на компанията Олег Дубина, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той съобщи също така, че "Нафтогаз“ не може да изпълни искането на "Газпром“ за транзита на 76,6 милиона куб. м газ за Балканите.

"Газопреносната мрежа работи като единно цяло. Ако ние изпълним това искане, ще оставим без газ Одеска, Донецка, Луганска област и частично Днепропетровска област“, каза Дубина.

"Затова газ не се пуска за възобновяване на доставките за Европа“, уточни той.

Украинският президент Виктор Юшченко заяви на пресконференция днес, че Украйна не възпрепятства възобновения транзит на руски газ за Европа и не краде енергоносители, предаде РИА Новости.

По данни на руските власти Украйна не пропуска предназначения за Европа газ в своята газотранспортна система.

“Украйна е била, е и ще бъде надеждна транзитна страна и не е направила нито една стъпка, за да прекрати доставките на руски газ за страните от ЕС”, заяви Юшченко.

“От 1 януари 2009 година Украйна не е осъществявала несанкционирано отклоняване на газ. Нито един куб. м газ не е бил отклонен, както през 2009 година, така и през 2008 година”, допълни Юшченко.

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase