Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко са се съгласили да разгледат претенциите на Русия по повод декларацията на Украйна към протокола за осигуряване на международен контрол над транзита на руски газ през теротията й, предаде Ройтерс.

"Барозу се свързал с Тимошенко и се съгласил двата документа да  бъдат разделени (протокола и украинската декларация към него). 

В момента те разработват нов документ, който не е свързан със спорната декларация, съобщи говорителят на ЕК Феран Тараделяс.

"Сега споразумението трябва да бъде подписано отново, без никакви уговорки, че към него ще бъде приложена някаква декларация, както стана първия път“, добави Тараделяс.

Той не посочи дали Москва е била информирана и най-вече дали приема това решение, за да се излезе от безизходицата и да отмени възраженията си, за да може да се възобновят руските газови доставки за Европа.

В неделя Украйна подписа протокол за разблокиране на руския газ към Европа, но в него има моменти, с които руската страна не е съгласна.

Дмитрий Медведев заръча на правителството да не изпълнява портокола, докато противоречията не бъдат отстранени.

Всичко за кризата с газа


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase