Декларацията, добавена от украинската страна към подписаните от Русия и Европейския съюз „Правила за мониторинг на транзита...“, означава, че Украйна едностранно е променила основните положения на този документ, се казва в съобщение на ”Газпром”, публикувано на сайта му.

”Текстът на тази декларация до този момент не е предоставен на руската страна, но вече циркулира и ние успяхме да се запознаем с него”, заявяват от руския газов холдинг.

Газовият гигант остава без коментар политическата част на посочената декларация, засягаща надеждността на транзита на руски газ през територията на Украйна.

Докато на работно равнище експертите на Русия и ЕС вече са съгласували техническите условия за мониторинг и инструкция за работата на представителите на контролната комисия, Украйна отново зае деструктивна позиция“, се казва в комюникето.

В него се посочва още, че Украйна иска „от Русия да й предостави безплатно 21 милиона куб.м газ ежедневно за осигуряване на транзита, но съгласно действащия транзитен договор „Нафтогаз Украйна“ трябва да използва за технологични нужди газ от собствените си обеми или да го купи от „Газпром“, или някой друг доставчик.

В противоречивата декларация, вбесила Русия, се казва, че Украйна не дължи пари на „Газпром“ и отрича да е крала газ от европейските потребители.

Именно дълговете, които „Газпром“ претендира да получи от Украйна, са в основата на кризата, оставила стотици хиляди европейски граждани без газ.

„Газпром“ иска да получи 2 милиарда долара, докато украинската компания „Нафтогаз“ е платила около 1,5 милиарда долара.

Всичко за кризата с газа
  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase