Виктор Юшченко. Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Украйна Виктор Юшченко категорично отхвърли обвиненията на Русия, че Украйна е откраднала част от газа, предназначен за Европа.

Президентът нарече тези обвинения "унизителни" за страната му.

„За мен като президент обвиненията, че Украйна краде газ, са неприемливи“, каза Юшченко.

„Украйна не краде газ! Да се обвинява страната ни в това, е унизително“.

И още: „Вярвам, че изявления в този дух няма да бъдат повод за обтягане на нашите приятелски отношения и взаимно доверие (с Русия). Те дискредитират не само Украйна, но и Русия“.

Премиерът Юлия Тимошенко също отрече кражбата на газ, преминаващ през територията на Украйна от Русия към Европа.

„Нито грам“ от руския газ не е бил отклонен, за да бъде използван за домашни нужди, заяви Тимошенко.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

преди 15 години

Само че, по времето на сценката, още никой не беше "крал" газ, а напротив, номер 2 беше побързал да изплати по-голямата част от задълженията си, за да може изобщо да се стигне до преговори. Колкото до "кражбата", въпроса е спорен и тепърва има да се доказва в съда и от експерти. В края на краищата, ще се окаже, че Русия е пускала точно толкова газ, колкото е трябвало да се достави в Европа, разчитайки да накара украинците да горят от тяхната си газ в компресорните станции и по този начин по-бързо да ги поставят на колене. Само че това е много елементарно недооценяване на потенциала на противника. Просто украинците не са балами, не им пука от московската пропагандна истерия и най-спокойно си използваха технически газ от количествата за доставка. Сега още една сценка по случая. ВВП на пресконференция. Въпрос: - ВВ, готов ли сте ако украинците се върнат да преговарят вие да се върнете към първоначално обявената цена от 250 долара? ВВП: - Вижте, ние купуваме газа от Ср. Азия на цена от 340$ и с транспортните разходи до границата с Украйна става 375$. Не можем да го продаваме на 250 и да сме на загуба. Журналистът: - Но вие сте знаели това, когато първия път сте поставили искането за 250$ ? ВВП: - Следващият въпрос, моля!:))))))) Нали се сещаш, че трябва да се плати много-много-много на Арбитража, за да си затвори очите за тези факти. А нали се сещаш че Арбитража е в Стокхолм и каква любов изпитват шведите към Русия.

153

Бухал

преди 15 години

Чети заглавието! То казва всичко!

152

С РУСНАК МОЖЕ ДА СЕ

преди 15 години

.............. са виновни за всичко ! Русия не може да прави вече политика с мирни средства и дипломация , щото никой не им обръща внимание ! Затова го правят с терор и рекет !

fallback