Капацитетът на проектираните газопроводи  "Южен поток” и "Норд Стрийм” може да бъде увеличен, а сроковете - ускорени, заяви председателят на "Газпром” Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"Ако нашите западни партньори се обърнат към нас с предложение проектният капацитет на „Южен поток” и "Норд Стрийм” да бъдат още увеличени, а също така се обърнат с молба да ускорим сроковете за пускане на тези обекти, естествено, "Газпром” ще реагира положително на тези предложения”, каза Милер по време на срещата си с руския президент Дмитрий Медведев.

От думите му стана ясно и че "за в бъдеще Русия няма да дава преференции или намаления, включително и на газ".

"Бъдещият финансов модел, който трябва да създадат всички страни, трябва да се основава на универсални регулатори, включително и цени. Затова за в бъдеще смятам, че не трябва да използваме никакви преференции, никакви специални преимущества по отношение на която и да било страна.

Ако има цена, то тя трябва да бъде нормална, равновесна, европейска, включително и за Украйна, без всякакви намаления, без всякакви преференции.

Колкото плащат европейците, толкова са длъжни да плащат и украинците”, каза Медведев.

Той смята, че само в този случай може да се осигури конкурентността на украинската икономика и стабилността на нейната политическа система.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase