До утре може да бъдат възстановени доставките на газ, каза министърът на икономиката и енергетиката. По-песимистично настроен е вицепремиерът Ивайло Калфин, който изрази надежда това да стане до няколко дни.

"По всяка вероятност през февруари при посещението на президента Георги Първанов в Москва ще бъде подписано окончателното споразумение за газопровода Южен поток", съобщи министър Петър Димитров по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика.

В споразумението би трябвало да фигурира точният маршрут на газопровода, както и точните количества газ, които ще бъдат транзитирани през страната ни.

Първоначалното споразумение за Южен поток беше подписано през януари 2008 при посещението на тогавашния президент на Русия Владимир Путин в България.

„Ентусиазмът“ за строителството на газопровода от страна на Русия напоследък се е понижил с намаляването на международните цени на природния газ, посочи Димитров.

За България газопроводът е жизненоважен за диверсификация на доставките, особено при настоящата криза със синьото гориво.

 

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase