Европейската комисия призова "Газпром" да прояви добра воля в разрешаването на конфликта си с Украйна, който доведе до спиране на транзита на газ към европейските държави.

Междувременно ръководителят на компанията "Нафтогаз” Олег Дубина  заяви, че украинската страна е готова да осигури транзита на руски газ за Европа в пълен обем.

По думите на Дубина, по време на състоялите се тази нощ преговори с ръководството на "Газпром” в Москва той е помолил да се възобновят доставките на руски газ в пълен обем.

"Текущата ситуация и съществените недоразумения възникнаха следствие на икономическите въпроси, а не на политическите трудности. Те трябва да бъдат решени от гледна точка на икономическите интереси на страни”, каза Дубина, добавяйки, че Украйна е "готова да осигури транзит на газ в пълен обем”.

Русия смята гарантирането на транзита за едно от условията за възобновяването на доставките на газ към украинските граници.

Едновременно с това, ръководителят на "Газпром” заяви, че страните трябва да предвидят доставката на определено количество технологичен газ, необходим за осигуряване на работата на компресорните станции и самия транзит.

Дубина съобщи, че към днешния ден резервите на Украйна са около 17 милиарда куб.м. газ, предаде агенция "Новости”.

Междувременно двустранната среща между председателя на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер и ръководителя на украинската енергийна компания ”Нафтогаз Украйна” Олег Дубина приключи, предаде РИА Новости.

На молбата на кореспондента на РИА Новости да коментира резултатите от срещата с Милер, прозвучала на руски език, ръководителят на “Нафтогаз Украйна заяви, че няма да отговаря на руски език. Когато същата молба бе отправена на английски език, Дубина също отказа да съобщи подробности.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase