Модна камара на дизайнери "Югоизточна европейска маркова мода" (SELF) на страни от Югоизточна Европа беше учредена днес, съобщи БТА. Представители на дизайнерски организации от България, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина подписаха и споразумение за съвместна дейност. Инициативата е на Националната камара за мода в България и е подкрепена от Съюза на немските дизайнери.

Международният проект SELF ще представя и подпомага модните и текстилни дизайнери. Съоснователи са дизайнерските организации от Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина. Интерес към проекта проявяват Турция и Хърватия, каза председателят на Националната камара за мода в България Надя Вълева.

Целта на проекта е да се подкрепят дизайнерите от Югоизточна Европа в  търговските контакти със страните от ЕС и да се осъществява обмяна на опит в областта на правната гарантираност. Проектът включва  още обучение, мениджмънт и презентации на дизайнери.

Подкрепата на държавите от ЕС показва, че балканските страни имат потенциал, но проблемът е,  че не ни познават, каза Надя Вълева.  За целта ще се организира фестивал на модата  "SELF Catwalk", на които ще се представят дизайнерски колекции, а най-добрите от тях ще могат да бъдат представени и на международни подиуми, допълни Вълева.

На учредяването присъстваха председателят на комисията по медии и култура в Народното събрание Иво Атанасов и заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase