На 10 август от 15.00 ч. площадът пред църквата св. Неделя ще събере членове на Българската асоциация на професионалните готвачи, съобщиха от асоциацията. Шествието ще започне от пл. Св. Неделя и ще продължи по бул. Витоша, ул. Алабин, пл. Славейков, ул. Солунска, до ул. Христо Белчев № 20.

Мероприятието се организира по повод честването на св. Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. Това ще бъде първото по рода си честване на този празник, както в България, така и на Балканите. "Нашето желание е да поставим началото на нова традиция в българския културен и кулинарен живот," каза председателят на асоциацията Андре Токев за Dnes.bg.

Българската асоциация на професионалните готвачи е създадена през февруари 2005 г. Асоциацията има за свои цели три основни задачи:

 - подобряване имиджа на българския готвач, което ще се осъществи чрез повишаване на професионалното ниво на българския готвач;

- съвместна работа с училищата за актуализиране нивото на обучение на бъдещите готвачи;

- организиране и участие на кулинарни състезания и олимпиади.

Патронът на асоциацията Св. Лаврентий е бил един от седемте дякона на Рим, който е отговарял за финансовата и социалната дейност на римската църква. По време на император Валериан (трети век), църквата е била преследвана от него, за да бъдат присвоени нейните богатства. След като императорът залавя папа Сикст II, Лаврентий поема ръководството на църквата.

За да не попаднат богатствата в ръцете на императора, той раздал всичко на бедните и безпомощните, което му допринесло омразата на императора към него да нарасне още повече. Лаврентий бил изтезаван зверски и измъчван до смърт.

Датата на неговата смърт е 10 август, на която дата е обявен за светец от римската църква. Този ден се празнува както от католическата, така и от православната църква.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase