Дан Уелдън продължи невероятния си старт на сезона в Индианаполис 500, след като късно снощи се превърна в първия британец, спечелил състезанието след Греъм Хил през 1966 г. Пилотът на Andretti Green Racing изпревари в крайното класиране Витор Мейра, Браян Херта и Даника Патрик, която стана първата жена начело на легендарното състезание.

Въпреки победата всички погледи и аплодисменти бяха за 23-годишната Патрик. Тя повеждаше колоната на два пъти, но поради грешки завърши на четвърта позиция.

Патрик е едва четвъртата жена, състезавала се на Индианаполис, като предишното най-добро постижение бе на Жанет Гътри, завършила на 9-та позиция.

След като стартира от четвърта позиция, Патрик поведе колоната в 57-та обиколка, но загуба на скоростта в бокса в 79-та обиколка я изпрати на 16-та позиция. Тя обаче запази спокойсвие и започна да изпреварва един по един конкурентите си, за да достигне до осмото място. Тогава след ускорение на скоростта тя се удари в колата на Скот Шарп, обърна се и бе посрещната от Томас Ендж.

След поредния си пит – стоп тя се върна на 11-та позиция, а само две обиколки по-късно бе 8-ма. След като и останалите пилоти се възползваха от правото си на пит, Патрик поведе колоната в 172-та обиколка.

В 194-та обиколка Уелдън изпревари Патрик и запази лидерската си позиция до края. За да спести гориво, Патрик постепенно намали скоростта от 226, на 221 и 194 мили/ч. и бе изпреварена от Витор Мейра и Браян Херта в последната обиколка.

Бъди Лейзие финишира пети, следван от пилота на Andretti Green Racing Дарио Франкити, Скот Шарп и спечелилия квалификациите Тони Кенаан.

Пилотите на Andretti Green Racing спечелиха четири от петте състезания от началото на годината. Благодарение на манията, създадена около Патрик, на пистата имаше 300 000 екзалтирани фенове.

След инциденти Лари Фойт и Бруно Жункуера бяха откарани в болница, докато водилият 77 обиколки Сам Хорниш се отърва без сериозни наранявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase