Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Севернокорейската армия попадна в светлината на прожекторите, след като тези дни САЩ потвърдиха информацията на Южна Корея и Украйна, че Пхенян изпраща хиляди войници в Русия с готовност евентуално да се включат в бойните действия в рамките на войната в Украйна, пише Ройтерс.

Oще по темата
Следват факти и оценки за силата и мощта на севернокорейските въоръжени сили, чието официално название е Корейска народна армия (КНА):

КОЛКО ГОЛЯМА Е СЕВЕРНОКОРЕЙСКАТА АРМИЯ

С постоянен личен състав от 1,3 милиона души КНА е една от най-големите армии в света, като по-големи от нея по численост са само армиите на Китай и САЩ.

По данни на Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ), лондонски мозъчен тръст, Северна Корея разполага и с около 600 000 резервисти и 5,7 млн. резервисти от състава на така наречената Червена гвардия (нещо като гражданско опълчение - бел. ред.), а също и с много други невъоръжени подразделения.

КНА се състои от сухопътни, военновъздушни, военноморски и стратегически сили; последните са въоръжени с балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.

Северна Корея е едно от най-военизираните общества в света, като всички мъже на възраст между 17 и 30 години подлежат на задължителна военна служба, която продължава между три и 12 години.

За ВВС се смята, че личният им състав наброява около 110 000 души, а този на ВМС - 60 000.

СИЛНА ЛИ Е АРМИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ?

Северна Корея е една от деветте страни в света, за които е известно, че притежават ядрено оръжие.

Тя разполага с арсенал от неуточнен брой ракети, които според нея могат да носят ядрени бойни глави и варират от тактически оръжия с малък обсег до големи междуконтинентални балистични ракети с потенциал да достигнат всяка точка в САЩ.

КНА притежава огромно количество конвенционална бойна техника, но голяма част от нея е морално остаряла. Това включва съветски танкове Т-34, китайски модели и танкове родно производство "Чонма-хо" и "Сонгун-хо".

Бронетанковите и механизираните части на КНА разполагат с над 6900 танка и бронирани машини, пише в Бялата книга за отбраната на Южна Корея за 2022 г.

ВВС имат инвентар от над 400 изтребителя, 80 леки бомбардировача и над 200 транспортни летателни средства, посочва МИСИ.

Но голяма част от летателната техника е от съветско време. За част от нея дори се смята, че е на по 40 - 80 години и е негодна за експлоатация, поради което не носи бойно дежурство.

ВМС на КНА (КНАВМС) имат около 470 надводни съда, включително кораби с управляеми ракети, торпедни катери, малки патрулни съдове и съдове за огнева поддръжка, се допълва в Бялата книга за южнокорейската отбрана.

Военният флот на Пхенян разполага още с около 70 подводници, включително с произвежданите в СССР "Проект 633" (подводници клас "Ромео" по натовската номенклатура - бел. ред.) и по-малки подводни съдове.

През последните няколко години Северна Корея се зае да модернизира своите ВМС, като ги въоръжи с нови ядрени оръжия, подводни дронове, нови бойни кораби и с първата им подводница, способна да изстрелва ракети.

КАК СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗПОЛЗВА АРМИЯТА СИ?

По-голямата част от севернокорейската армия е разположена близо до 248-километровата демилитаризирана зона (ДМЗ) по границата с Южна Корея.

КНА се опитва да компенсира дефицитите си, като поставя ударението върху изграждането на така наречените асиметрични способности за водене на война, като сили за специални операции, оръжия за масово унищожение като химически и биологични оръжия и артилерия за обстрел на Сеул.

Разработването на балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, заема все по-важно място в стратегическите планове на севернокорейските въоръжени сили.

Според Северна Корея арсеналът ѝ от ядрени оръжия и балистични ракети, които могат да ги носят, ѝ е нужен, за да гарантира сигурността си заради заплахата от САЩ и съюзниците им, които се сражават срещу Севера през Корейската войната (1950 - 1953).

В армията служат и 6800 души личен състав за киберборба и разработване на нови технологии, с които да укрепи способностите им за водене на война на бойното поле на кибепространството, се казва в южнокорейската Бяла книга.

КАКВИ СРЕДСТВА ЗАДЕЛЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗА ОТБРАНА

Между 2010 г. и 2020 г. ежегодните военни разходи на Северна Корея се оценяваха на 20 - 30% от брутния ѝ вътрешен продукт, според "Книгата с факти за света на ЦРУ" (The World Factbook - CIA).

През януари КНДР съобщи, че близо 16% от публичните ѝ разходи ще отидат за отбрана.

ИЗТОЧНИЦИ

Ройтерс, МИСИ, Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Южна Корея за 2022 г., военното разузнаване на Южна Корея, "Книгата с факти за света на ЦРУ" и Международният център за изследване на проблемите на военните конфликти - Бон, Германия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

а членката, членката

преди 35 минути

А как е армията на пълноправната членка на ЕС и НАТО, как е армията на пълноправната членка на ЕС и НАТО?

66

Анонимен

преди 55 минути

Сигурно е голяма,щом е изпратена да смени поосралата се руска!

65

КНДР е изостанала

преди 59 минути

Държава. Там нямат джендърски клубове, нито гей паради като ЕС и РБ. Затова от 17 милиона 1989 днес са 25 милиона. Явно войниците им да истински мъже.

fallback