Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Случай на новия подвариант на маймунска шарка беше открит за първи път в Германия. Инфекцията е внесена от чужбина, съобщава Bild. Здравният институт "Роберт Кох" в Германия съобщи, че ситуацията се наблюдава много внимателно и няма повишен риск за населението.

Досега в Европа само Швеция бе потвърдила заразен с новия вариант, който се смята за по-опасен и атакуващ предимно децата.

Случаят на маймунската вариола е подварианти Clade I и е необходим много близък физически контакт, за да може човек да се зарази, казват от институт и допълват, че наличните в момента ваксини, които се предполагат са ефективни срещу подварианти на mpox, допълва DW.

"За щастие вирусите на едрата шарка се променят много бавно. Това означава: докато предаването става само чрез контакт с кожата, болестта е относително лесна за ограничаване в страната. Дори ако заразен човек влезе в страната, можете бързо да го изолирате и да предотвратите разпространението му", казва местен вирусолог.

Само преди няколко седмици Световната здравна организация одобри първата ваксина срещу маймунска шарка, за да ускори разпространението ѝ, особено в Африка, където вирусът продължава да се разпространява.

Според СЗО се смята, че Clade Ib е по-заразен и по-опасен от предишните варианти на mpox, които са наблюдавани в Германия.

Симптомите на Mpox включват типичен обрив, както и възможна треска, главоболие и мускулни болки. Фаталните случаи са редки, особено в страни с добри здравни системи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 11 часа

до всяка пейка полицай и всеки полицай - пейка, разпънете леглата в зала Армеец и много свещички щото туй емпокс май беше по пидаилите нещо май

3

Анонимен

преди 13 часа

Блокирайте изходите на градовете! Къртете пейките!

2

Анонимен

преди 13 часа

Нека хуленето на копейките започне сега.

fallback