Снимка: Istock
fallback

Стресът е навсякъде около нас – в ежедневието, в работата, в семейството или в отношенията с партньора. Храната е един от механизмите за справяне със стреса, който се натрупва в мозъка и тялото, причинявайки здравословни проблеми. Някои храни имат особено изразен антистресов ефект, като същевременно са полезни за мозъка.

Кои са храните за мозъка, които намаляват стреса?

Стафиди

Стафидите са много полезни за мозъка. Те се борят със стреса благодарение на минералите в състава си. Стафидите са богати на калий, бор, мед и витамин В6. Тази палитра е съществена за мозъка, като едновременно с това предпазва от оксидативен стрес.

Зелен чай

Зеленият чай е полезен за мозъка и действа против стрес. Изключително богато наситен с антиоксиданти, зеленият чай предпазва мозъчната тъкан от дегенерации, предизвикани от натрупване на стрес и свободни радикали в организма.

Куркума

Куркумата е полезна храна за мозъка и против стрес, защото съдържа големи количества антиоксиданти. Активното ѝ вещество куркумин представлява вид полифенол, който съдейства за обновяването на мозъчните клетки и подобряването на връзките между тях.

Източник: 6 храни за мозъка против стрес
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 час

орехите укрепват и костите, превенция на остеопороза

3

11

преди 3 часа

Благодаря, ама аз тука храни не виждам... А най ми хареса за активното вещество "куркумин".

2

Кирето яде стафиди

преди 3 часа

като мармот ги нагъва. Ама и мозъкът му колкото стафида.

fallback