Снимка: Istock

Стресът присъства в живота на всеки от нас. Въпреки че в малки количества той има положителен ефект, хроничният стрес, който ни създават нездравословни връзки с любим човек или роднини, работата и т. н. може да има сериозни вреди върху здравето ни.

Кои са признаците, че в живота ви има твърде много стрес?

Невъзможност да си починете пълноценно – Ако имате проблеми с почивката, това често е знак, че тялото е под хроничен стрес. Усещането за умора може да е както емоционално, така и физически.

Нарушения на съня – Това е един от най-честите признаци, че в живота ви се е натрупал много стрес. Смущенията в съня могат да включват затруднено заспиване, затруднено поддържане на съня, събуждане твърде рано и трудности при връщане в сън, сънуване на кошмари и други.

Повишен глад за вредни храни – Стресът използва енергийните ресурси на тялото много по-бързо от обикновено. Ако по-често ви се консумират нездравословни храни като сладки лакомства и други. То това е знак, че е време да се справите със стреса. Освен това, при някой хора ситуациите на напрежение са свързани и с емоционално хранене.

Храносмилателни нарушения – Болки в стомаха, гадене, подуване, газове в корема, запек... Биха могли да се дължат на редица неща, но повишеният стрес също оказва вредно влияние върху стомашно чревното ни здраве.

Всичко изглежда депресиращо и мрачно – Хроничният стрес може да намали способността ни да достигнем до центровете за удоволствие в мозъка. Именно това ни кара да бъдем песимистични, дори и обикновено да сме ведри и позитивно мислещи личности. Дори и любимите ни неща вече не ни доставят удоволствие.

Източник: Признаци на високи нива на стрес 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase