Снимка: Pixabay

Над 100 хиляди дози ваксини срещу морбили ще дари Франция на страни, засегнати от извънредната ситуация, докато подготвя центрове за ваксинация у дома, заяви министър-председателят Габриел Атал. Той допълни, че предоставя ваксините чрез Европейския съюз.

Световната здравна организация обяви, че рязкото увеличаване на случаите на едра шарка в Африка е извънредна ситуация в областта на здравеопазването. Съединените щати също се включат в борбата с кризата в Африка и вече дариха 50 хиляди дози ваксини на ДР Конго.

Здравната агенция на ООН призова за значително увеличаване на производството на ваксини и заяви, че кампанията за ваксиниране трябва да бъде основен приоритет за засегнатите страни, допълва Нова.

“Около 232 места за ваксинация са подготвени в случай на евентуално избухване на епидемия във Франция”, съобщи Атал в социалната платформа X. “Целта ни е да сме готови да посрещнем всички сценарии и всички рискове“, каза той.

Във Франция все още не са регистрирани случаи на морбили. Миналата седмица шведската Агенция за обществено здраве обяви, че е регистрирала случай на по-опасния вариант Clade 1b на маймунска шарка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase