Снимка: Istock

Плодовете и зеленчуците се срещат във всевъзможни цветове, но жълтите се открояват с особени качества. Жълтите плодове и зеленчуци притежават фантастични хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които подобряват цялостното здраве. Жълтите плодове и зеленчуци се срещат в огромно разнообразие и всеки от тях заслужава специално място на трапезата и в диетата ви.

Жълтите плодове и зеленчуци са сред първенците по наличие на витамин С, витамин А, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Всички тези елементи играят съществена роля в редица процеси в организма – важни са за деленето и регенерацията на клетките на кожата, костите, косата, ноктите, сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната и имунната система, мускулите.

Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни?

Заради богатото наличие на антиоксиданти

Бета-каротинът е мощен антиоксидант и едновременно пигмент, който придава жълтия цвят на тези плодове и зеленчуци. Той има много изразено противовъзпалително свойство. В тялото се превръща във витамин А, който е незаменим за кожата, косата, ноктите, черния дроб, синтеза и регенерацията на клетките в тъканите.

Сред най-богатите на антиоксиданти и витамин С жълти плодове и зеленчуци са жълтите чушки, бананите, пъпешът. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали в организма, причиняващи злокачествени изменения при деленето на клетките. Освен това потискат възпаленията, създаващи предпоставки за хронични заболявания.

Източник: Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase