Снимка БГНЕС, архив

Световният ден за борбата с рака на белия дроб, който се отбеляза на 1 август, е сериозно напомняне на бъдем бдителни за ранните предупредителни знаци на болестта. Болестта е известна с това, че убива 50% от диагностицираните в рамките на година, съобщи „Мирър“

Адвокатът по въпросите на лекарската небрежност Ким Джаксън от Patient Claim Line даде важни съвети на британците относно разпознаването на симптомите на рак на белия дроб и какви действия да предприемете, ако вашият личен лекар пропусне предупредителните знаци. Ким обясни, че „симптомите с червен флаг включват упорита кашлица, която може да се влоши, изкашляне на кръв, както и болка в гърдите, която се засилва при дълбоко вдишване, кашляне или смях”.

„Загубата на апетит, необяснимата загуба на тегло и умората също са основни признаци на рака на белия дроб. Бъдете нащрек за хрипове, задух, ново начало на хрипове и инфекции като бронхит и пневмония, които са постоянни. Ако посетите вашия личен лекар със симптоми, подсказващи рак на белия дроб, той трябва да ви прегледа и да ви помоли да дишате в уред, наречен спирометър, който измерва колко въздух вдишвате и издишвате“, посъветва адвокатът.

„Може да бъде поискано изследване на кръвта, за да се изключат някои от възможните причини за симптомите. Основното изследване за диагностициране на рак на белия дроб е рентгеновата снимка на гръдния кош. Ще бъде препоръчано и компютърна термография, както и PET-CT сканиране. Повече от половината, диагностицирани с рак на белия дроб, умират в рамките на една година след поставянето на диагнозата, дори и при лечение. Очевидно е, че колкото по-рано се открие ракът на белия дроб, толкова по-голям е шансът ви за оцеляване. Всичко обаче зависи от стадия на рака и общото здравословно състояние на човека“, каза Джаксън.

„Лицето има три години от датата на узнаване на диагнозата, за да предяви иск пред съда. За да се установи небрежност, лицето трябва да докаже, че е имало нарушение на задължението за полагане на грижи и в резултат на това е възникнала причинно-следствена връзка т.е. човекът е претърпял вреда като пряк резултат от небрежност“, заяви Джаксън.

„Може да е трудно да се спечели иск за небрежност в случай на рак, особено при доказване на причинно-следствена връзка. Може да се докаже, че макар да е имало забавяне при диагностициране на рака, резултатът в никакъв случай не би бил различен“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase