Снимка: Istock

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, които могат да влошат качеството на живот и да скъсят продължителността му. Много са факторите, които влияят върху повишаването на риска от диабет, като някои навици в ежедневието също могат да го повишат. За тези ежедневни навици може и изобщо да не подозирате, но те оказват влияние.

Ето кои са навиците, които неочаквано могат да доведат до диабет.

Избягвате кафето

Кафето в големи количества е вредно заради високото съдържание на кофеин. Но ако пиете по една или две чаши чисто черно кафе на ден, това може да ви предпази от диабет. Кофеинът е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията, стимулира секрецията на инсулин и подобрява чувствителността на клетките към него, което прави усвояването на глюкозата по-качествено.

Лоши комбинации в храните

Когато комбинирате няколко храни, съдържащи въглехидрати, това повишава риска от диабет, защото повишава и кръвната захар. Дори да се стараете да се храните здравословно и да наблягате на плодовете и зеленчуците, това също може да не е достатъчно добра идея. Плодовете са много богати на естествени захари. Същото важи и за някои зеленчуци, съдържащи нишесте. Когато комбинирате няколко от тези компонента, кръвната захар скача.

Източник: Навици, неочаквано водещи до диабет


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase