Снимка: Istock

Всички ние много добре знаем, че все още няма открито хапче за вечен живот, а може би и нямаме нужда от такова. Достатъчно е просто да се наслаждаваме на времето и да преминаваме през живота с красота, свежест и настроение. Как да направите това?

Обърнете внимание на диетата си

Диета с високо съдържание на възпалителни храни ускорява процеса на стареене, като засяга дължината на теломерите. Теломерите са структури, които се намират в края на хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчното делене. Теломерите действат като часовник – колкото по-къс е теломерът, толкова по-стара е клетката. Високовъзпалителната диета скъсява преждевременно теломерите, което допринася за ранното стареене.

Кои са храните, които намаляват възпалението?

Това са пресни плодове (като ягоди, боровинки и портокали); листни зелени зеленчуци (спанак и зеле); зехтин; риба (която съдържа омега-3 мастни киселини); ядки. А кои храни увеличават възпалението? Това са всички продукти с добавена захар, особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза; трансмазнини; преработени меса; рафинирани въглехидрати (като бял ориз, картофи), много видове зърнени храни, хляб и бисквити, направени от бяло брашно.

Пийте умерено

Проучване от 2019 г. установило, че дългосрочното, прекомерно пиене (алкохолизъм или разстройство, свързано с употребата на алкохол) води до ускорено стареене и увеличава риска от когнитивни проблеми като деменция. Рисковете за здравето от високата консумация на алкохол също включват високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, чернодробно заболяване, депресия, тревожност, рак и отслабена имунна система. Ограничете приема на алкохол до две напитки или по-малко на ден за мъжете и едно питие или по-малко на ден за жените. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase