Снимка: Istock

Мазната кожа е предизвикателна за поддържане. Повишената секреция на себум причинява не само неприятно лъщене, но е и предпоставка за запушване на порите, поява на черни точки, акнетични възпаления. Омазняването създава неприятни условия за проблемна кожа, с която трябва да се справяте всеки ден.

За да успеете да поддържате правилно състоянието на мазната си кожа, така че да я предпазите от задълбочаване на проблемите, свързани с повишената секреция на себум, има неща, които не трябва да правите. Ако ги избягвате ще успеете да намалите зачервяването, лъщенето, възпаленията и определено ще потиснете условията за развитие на бактерии и последващите от тях проблеми.

Кои са нещата, които да не правите, ако имате мазна кожа?

Не злоупотребявайте с измиването

Ако имате мазна кожа е разбираемо да искате да я миете или поне да я изплаквате по няколко пъти на ден, за да премахнете неприятното утежняващо усещане за лъщене и полепнал себум по лицето си. Важно е обаче да се въздържате от често измиване, още повече с агресивни изсушаващи продукти. Тези навици имат тъкмо обратния ефект. Мазната кожа секретира още повече себум, ако е пресушена и премита с агресивни продукти.

Не прекалявайте с ексфолирането

Мазната кожа е добре да бъде редовно ексфолирана, за да се премахнат качествено остатъците от мъртви клетки, себум, пот, бактерии, нечистотии, запушващи порите. Но също така е важно с ексфолирането да не се прекалява, защото отново това може да има обратен ефект. Прекаляването с пилингите и ексфолиращите продукти пресушава кожата, прави я податлива на раздразнения, възпаления, създава условия за повишаване на секрецията на себум, като защитна реакция на кожата против пресушаване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase