fallback

Изкуственият интелект може да бъде използван, за да открива ранни симптоми на рак на маточната шийка при рутинен преглед.

"Това е проект, който стартира преди три години. Свързан е с моя дисертационен труд под ръководството на проф. Славчо Томов и с подкрепата на акад. Горчев, проект на Медицински университет - Плевен и болница "Св. Марина". Свързан е с това как да приложим методите на изкуствения интелект в ранната предракова диагностика, конкретно свързана с карцинома на маточната шийка. Всяка година имаме 600 000 новозаболели, сред тях 50% губят живота си", каза гинекологът д-р Георги Пранджев в предаването "България сутрин".

Той отбеляза, че приносът на изкуствения интелект е, че неговата памет не греши - няма фактори, които да му влияят на крайното решение.

"Ние се стремим да внедрим нашия интелект в алгоритъм. Вкараме бази данни, обучаваме го, отбелязваме къде има проблем и тогава може да му се доверим за препоръки. Ние използваме рутинно гинекологично изследване - колоноскопия - под визуално увеличение оглеждаме маточната шийка на жената", обясни д-р Пранджев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че целта е при огледа да се види дали има ранни изменения на шийката. Идеята е да се добавят много бази данни - много снимки на пациентки, които са изследвали.

На въпрос може ли изкуственият интелект да замени лекарите, той отговори, че им помага и че ако стойността на лекаря е голяма, няма как да бъде заменен. Според д-р Пранджев трябва да намерим начин да съществуваме в добри отношения с него, защото "той няма да си тръгне".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

112

преди 1 седмица

До 1. Пожелавам ти да те лекува ИИ.

9

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 8 - Тош па и тоя ... Нали ако ИИ имашините правят всичко, всичко ще е толквоа евтино, че в един моент, ще е безсмислено, да се продава.

8

Анонимен

преди 1 седмица

Да, но диагностицираният човек няма да бъде лекуван, защото същият този ИИ го е оставил безработен завинаги.

fallback