Карфиолът е един от подценяваните зеленчуци, а това е огромна грешка. Той е изключително полезен заради фантастичното си наличие на хранителни вещества. Включването на карфиол редовно в храненето може да ви спести много калории, което е от голямо значение за фигурата ви. Но здравословните ползи от карфиола не приключват дотук.
Вижте защо карфиолът е толкова полезен:
Изобилства от фибри
Фибрите са много важни за редица функции в организма. Те балансират кръвната захар, холестерола, кръвното налягане, подобряват чревната и имунната функции, спомагат за секрецията на ензими, ускоряват метаболизма и подхранват полезните бактерии в червата и тялото.
Изобилие от витамини
Карфиолът е превъзходен източник на богата палитра от витамини. Сред тях са витамините от група В, витамин С, витамин К, който е от изключителна важност за кръвосъсирването и костите. Витамин С е мощен антиоксидант, имащ значение за функциите на имунната система, деленето на клетките, превенцията на дегенерации. Витамините от група В играят съществена роля предимно в процесите на нервната система.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
9
Анонимен
преди 1 седмицаИскаш да ядеш - ама у магазина нема :)))
8
Анонимен
преди 1 седмицаЕми, редовната консумация на здравословна храна има положително отражение върху организма, но тук е пълно с дървени философи, чийто мозък служи само да пазят равновесие. Това обаче си има положителни страни, колкото повече такива като вас, толкова по-добре за останалите - ще пyкнeте по-бързо и няма да натоварвате социалната и пенсионната система на държавата.
7
Анонимен
преди 1 седмицаОтивам да си купя карфиол.