Снимка: БГНЕС

След като САЩ е под тревога и има два случая на заразяване на хора с H5N1, по-известен като птичи грип, ето че и първият смъртен случай от заразата вече е факт. Пациентът е от Мексико, но случаят му е малко по-различен.

Мъжът е бил заразен с птичи грип, но с различен щам - H5N2 и е бил с влошено здраве и придружаващи заболявания.

През април 59-годишен мъж в Мексико, който е бил прикован на легло поради хронични здравословни проблеми, получава треска, задух и диария. Той умира седмица по-късно, а СЗО съобщи за това тази седмица и обяви още, че за първи път версията на птичия грип H5N2 е наблюдавана при човек, допълва БТА.

Иначе H5N2 отдавна се наблюдава при мексиканските домашни птици и фермите се ваксинират срещу него. Той също така е разпространен при птици и животни в Съединените щати.

Пред Нова д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, допълни, че към момента не говорим за инфекция, предавана по въздушно-капков път.

“Починалият пациент е имал диабет, бъбречни заболявания и недобро общо състояние” допълни д-р Илиев. „За момента нямаме данни това да е верига от заболявания”, поясни специалистът.

Д-р Илиев допълни, че най-вероятно е мъжът да се е заразил от болна птица или друго заразено животно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase