Снимка: Istock
fallback

Женското тяло е създадено да дава живот. Неговото природно предназначение има и своите ползи за здравето на женския организъм. Бременността има свойството да понижава риска от някои опасни състояния, както и да стимулира здравето по различни начини.

Защо бременността е полезна за женското здраве?

Бременността понижава риска от рак на гърдата

Докато сте бременна, рискът от рак на гърдата намалява. Това е така, защото има промяна в нивата на хормоните прогестерон и естроген през този период. Тези два хормона се произвеждат от яйчниците през целия живот. По време на бременност техните стойности намаляват по естествен начин, което има благотворен ефект върху риска от рак на гърдата и яйчниците.

Кърменето след раждане също балансира нивата на естрогена и прогестерона, което има допълнителен положителен ефект в превенцията на опасното заболяване.

По-нисък риск от рак на матката и яйчниците

Не само рискът от рак на гърдата намалява, когато сте бременна, но и рискът от рак на яйчниците и матката.Тъй като тъканите на тези детеродни органи търпят сходно влияние от страна на естрогените и прогестерона, бременността оказва положително влияние и върху тях.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 3 месеца

Рядко съм чел по-гадна лъжа. Дори от наблюдения само виждам точно обратното, да не говорим пък какво съм чел, особено за недалечното минало. Жените без деца са в пъти по-запазени и физически, и психически, но все пак по едно - две трябва да имат, но не и повече, защото отива дори и самата Земя в небитието.

14

Анонимен

преди 3 месеца

тук пишат само безплодни създания

13

Оффф

преди 3 месеца

А моя приятелка направо си умря при раждането, както много други жени!!!

fallback