Снимка: Istock

Дори да не се интересувате от последните тенденции в здравословното хранене и начин на живот, няма как да не сте установили (особено след определена възраст), че качественият сън е от огромно значение не само за това как изглеждате, но и как се чувствате. Всичко в помещението, в което спите е от значение – осветлението, температурата, чистотата на въздуха и др. Но можем ли да кажем, че и позата за сън е важна? Отговорът е положителен.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко причини да предпочетете да спите на една страна. И така:

Облекчете хъркането

Спането по гръб избутва мускулите на гърлото и езика към гърлото, което причинява проблеми с дишането, водещи до хъркане. Лежането на една страна поддържа тези мускули в неутрално положение и така се предотвратява хъркането. Тази позиция е полезна и за хора с обструктивна сънна апнея.

Подобрете кръвообращението

Лежането на лявата страна е полезно за бременни жени за оптимален приток на кръв към плода, сърцето и бъбреците. Тъй като кръвообращението се подобрява, то може да бъде полезно и за пациенти, страдащи от разширени вени. Ето защо не трябва да спите по гръб по време на бременност.

Подобрете здравето на червата

Позицията на тялото ви влияе върху това колко добре работи храносмилателната ви система. Хората, които изпитват киселини, запек, подуване на корема или други стомашно-чревни проблеми, могат да почувстват облекчение, ако спят на една страна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase