Снимка: Istock

Едва ли ще излъжем, ако кажем, че красивата коса е секси. Тя ви прави уверени, привлекателни и не на последно място – хубавата прическа може да повдигне самочувствието ви до небесата. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко изпитани метода, чрез които можете да накарате косата си да расте по-бързо. Кои са те?

Масажирайте скалпа си с масло от розмарин

Въпреки че трябват много повече изследвания, за да се докаже, че може да помогне за растежа на косата, за маслото от розмарин съществуват някои данни, които сочат, че то потенциално спомага за насърчаване на растежа на косата. Едно проучване от 2015 г. сравнява маслото от розмарин с 2,5 % миноксидил (активната съставка), когато се използва при мъже с генетичен косопад, свързан с андрогени и установява, че двете имат сходни резултати. Всъщност маслото от розмарин е по-малко дразнещо за повечето скалпове в проучването.

Защо работи?

В състава му влизат противовъзпалителни съставки, които помагат за намаляване на възпалението (което е основна причина за загуба и изтъняване на косата), както и антиоксиданти, за които се предполага, че могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към скалпа.

Веднъж на ден масажирайте с няколко капки масло от розмарин (или смесено с базово масло, като рициново или арганово масло) в скалпа за няколко минути. Ако усещате косата си мазна, правете масажи с масло от розмарин преди лягане, след това измийте косата си сутрин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase