Снимка: Istock

Бананите са един от най-здравословните плодове. Те съдържат полезни въглехидрати, витамини, минерали и антиоксиданти. Известни са с богатото си наличие на калий, а този минерал има особено значение за поддържането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Той е важен електролит, който влияе и върху водно-солевия баланс в тялото, което пък е от значение за нервната система.

Нервната система от своя страна е пряко свързана със сърдечносъдовата. Ако нервната система не изпраща качествени и точни сигнали към мускулите, включително сърцето, балансът в тази сложна и крехка верига се разваля. От това произтичат редица здравословни проблеми, един от които е високото кръвно налягане.

И тъй като бананите са един от първенците по съдържание на калий сред плодовете, те имат славата на полезен помощник в контрола на кръвното налягане.

Калият е електролит, който има свойството да балансира нивата на натрий. Тези два минерала взаимно се влияят един от друг. Когато нивата на калий са понижени, стойностите на кръвното налягане страдат. Същото се случва и ако натрият е в прекалено високи стойности в тялото. Ето защо балансът между двата е от такова голямо значение.

Още по темата може да прочетеете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase