Снимка: БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев отправи упреци към общината, че е занемарила косенето и обработката на тревните площи против кърлежи и комари. Пред БНР Кантарджиев каза, че софиянци не виждат да се обработват тревите, когато е сухо времето. Когато вали, дъждът отминва препаратите и се губи смисъл от пръскането.

Кантарджиев каза, че показателно ще е през лятото колко ще бъдат случаите на Лаймска болест. С комарите също има проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, допълни още Кантарджиев.

Относно алергиите Кантарджиев каза, че сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май

Бившият директор на НЦЗПБ коментира и нарастващите случаи на коклюш. Професорът поясни, че огнищата се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален, посочи специалистът.

"Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша", заяви проф. Тодор Кантарджиев. Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase