Снимка: Sabine van Erp от Pixabay

От началото на тази година пациентите с напреднал стадии на болестта Паркинсон трябва да доплащат около 6 хиляди лева за консуматив, който се използва при лечение на модерния метод на дълбока мозъчна стимулация. Здравната каса вече не заплаща цялата стойност на устойството, защото производителите са повишили цената му. Съобщението идва от неправителствената организация Институт за здравно образование.

Поставянето на устройство за дълбока мозъчна стимулация се заплащаше напълно от Здравната каса от средата на 2019 година. Методът се прилага в университетската болница "Св. Иван Рилски" и целта е да замести лекарствата за контрол върху болестта на Паркинсон, тъй като в напреднал стадий спират да действат. Цената на импланта е около 40 000 лева.

С такова устройство е и 69-годишна пациентка, която го получава преди пет години безплатно. Сега обаче се нуждае от смяна, защото батерията е изтощена, казват близки на болната жена.  "Фактически устройството не работи в момента и тя се чувства все едно е без устройство от няколко месеца и сме в процес на чакане. За самата батерия има доплащане 6000 лв., което от 1 януари 2024 година не се покрива, за съжаление, от НЗОК".

От болницата са възразили срещу решението на Здравната каса да не се покрива пълната цена на импланта. Очаква се позицията на обществения фонд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase