Снимка: БГНЕС

НЗОК вече изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при имплантиране на устройство за дълбока мозъчна стимулация, алармира Институтът за здравно образование.

Устройството-генератор подава нискочестотен ток по електроди към мозъка, който въздейства на определени центрове и тушира неприятните симптоми на паркинсона. Болните имат по-добър живот и по-дълго остават независими от чужда помощ.  

Методът, който е напълно безплатен за пациентите от 2019 година, сега ще им струва 6000 лв. Хората с вече имплантирани устройства ще заплащат същата цена при подмяна на батерията. Това се налага на всеки четири години. Новината шокира пациенти и породи отказ от лечение поради невъзможността им да си го позволят финансово. Затова в днешния 11 април – Световният ден за борба с болестта на Паркинсон, лекари и пациенти призовават Здравната каса да промени становището си.

Решението е изненада и за лекари, и за пациенти. То не е коментирано предварително и дошло съвсем неочаквано. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – водещата наша болница при лечението на болестта на Паркинсон с метода дълбока мозъчна стимулация, са получили писмо с новината след 1 януари. Наложило се вече одобрени пациенти, знаещи, че лечението е безплатно, да бъдат информирани пост фактум, което им се е отразило крайно негативно, информира проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург. Именно неговият екип въвежда дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 г.

„Получихме официално писмо от НЗОК, че медицинските изделия вече не са в списъка с изделия, които се реимбурсират напълно. Причината е, че производителите на устройствата са увеличили цените им с 10%. Имаше различни варианти да се запази стабилността на НЗОК, но да не бъдат карани пациентите да доплащат – например да се намали годишният лимит процедури. Не бяхме предварително информирани, никой не се допита до лекарите, до пациентите. Взимането на такива решения без участието на лекарите, пациентите и пациентските организации, само от страна на НЗОК, без обсъждане води до това един от методите, какъвто е ДМС, да бъде дискриминиран спрямо другите методи на лечение и съответно да бъдат дискриминирани и пациентите“, коментира проф. Красимир Минкин.

Болницата възразява пред касата и посочва, че методът е най-старият и утвърден в цял свят при борба с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин в сравнение с други два метода с лечение с медикаменти и доказано с най-малко усложнения. Въпреки това засега положителен отговор от НЗОК няма, но лекарите се надяват на диалог за премахване на доплащането поне през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase