Изключително тревожна е картината на българското здравеопазване. Проведени са 417 интервюта на хора със заболявания и техни близки, които са споделили опита си. Данните показват, че над 69% от пациентите с онкологични заболявания у нас през последните пет години се е наложило да доплатят средно 1495 лв. за лечението си.

Това е довело до ограничаване на получаваните здравни грижи при 26% от тях, показват резултатите от национално представително проучване на „Индекс на болниците“.

Според данните пациентите, които са избрали да се оперират, им се е наложило да си доплатят за избор на екип. Констатацията на изследващите е, че в Европа доплащането за здравеопазване не само при онкологични пациенти, а в цялост е около 15%, а в България то е над 43%.

"Доплащания има, като 69,3% от участниците в изследването заявяват, че в някои от етапите на лечение им се е налагало да доплатят. Средната сума, която се доплаща, е 1495 лв. По-притеснително е, че 26% от респондентите споделиха, че това доплащане всъщност е затруднило достъпа им до медицински услуги", заяви служителят от "Индекс на болниците" Йоана Гальова.

"Всички документи, които се предлагат на пациента, че е съгласен с тези доплащания, пациентът е изправен до стената. Това е най-безправното същество в живота. Те са листи и листи, когато човек постъпи в болница и мислейки за живота и за здравето си, дори не ги чете", допълни д-р Мими Виткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase