Снимка: Istock

Всеки иска да поддържа здравословно тегло и добро здраве. Наддаването на излишни килограми може да се дължи на различни фактори, но единият от тях е забавеният метаболизъм. Оптималното метаболитно здраве изисква повишено внимание относно приема на въглехидрати, както и осигуряване на достатъчно протеини и мазнини за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Според изследвания, има редица хранителни вещества, които можем да си набавим чрез храната или хранителни добавки, които са важни за добрия метаболизъм.

Примери за такива са цинк, желязо, коензим Q10, омега-3 мастни киселини, както и:

Витамин D

Рецепторите за витамин D се намират в почти всички клетки в тялото, което означава, че това основно хранително вещество има въздействие върху здравето, включително метаболитните процеси. Според редица изследвания, слънчевият витамин има противовъзпалителни ефекти, включително върху бета-клетките на панкреаса, които синтезират инсулин, което според учени допринася за синтеза му. Ниските нива на витамин D се свързват със затлъстяване, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и диабет.

Витамини от В-комплекс

Известни са още като витамините от група В. Това са тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолат, фолиева киселина (B9) и кобаламин (B12).

Витамините от група В също играят важна роля за поддържане на добрия метаболизъм, включително разграждането на въглехидратите до захари, включително глюкоза, и помагат на тялото да използва мазнините и протеините.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase