В страната се забелязва тенденция към застаряващ персонал в лечебните заведения, но болниците генерират над 7 млрд. лв. в икономиката на страната. "Здравната система е в полза на държавния бюджет, а не в разход. Разходът на държавния бюджет за здравеопазване е около 4 млрд. лв., приходът, който генерира държавният бюджет от здравната система, е 7 млрд. лв. Нашето правителство пречи на развитието на здравната система. Чуждестранните инвестиции през последните години са 0”, каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

“Ако една болница не се посещава от пациенти, няма потребност от нея. Ако се посещава, но няма заплати, значи някой е откраднал парите. Ако ние оставим на пазара да регулира тези взаимоотношения, ще имаме по-добра картина. Ако някъде има търсене, ще се намери кой да го предложи", добави още Кацаров.

Бившият министър на здравеопазването коментира, че никой не се интересува от това кой е собственикът на болниците, защото и в държавните, и в частните болници се работи еднакво добре. Частните болници харчат собствените си пари. Кацаров е на мнение, че най-доброто, което може да се направи, е държавата да приватизира частните болници.

"Националната здравна карта в този вид не помага, а пречи в развитието на здравната система. Тя трябва да бъде отменена. Няма нужда да се прави специален документ, защото информацията, която дава, е налична. Единственото, което прави, е да забранява да се разкриват нови лечебни заведения. Къде отива правото да се лекуваме в която и да е болница в страната?", попита д-р Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Кацаров каза, че държавата трябва да се погрижи да се използват електронни рецепти, но не трябва да се забраняват хартиените и допълни, че лекарите не трябва да се принуждават да предписват лекарства само електронно или само хартиено, а сами да преценяват.

"По отношения на електронния подпис проблемът с лекарите не е толкова голям, защото Здравната каса ги е накарала да работят с електронен подпис. Принудата пациентите да имат електронен подпис, за да имат достъп до своето здравно досие, е абсолютно неприемлива", настоя бившият министър на здравеопазването.
По думите му здравната система е в много лошо състояние, а броят на общопрактикуващите лекари и практиките са намалели с 25%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase