Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

Заради необичайното топло време се наблюдава повишение на заболелите от вирусен конюктивит. Инфекцията е характерна за летните месеци и горещото време. Вирусният конюнктивит е силно заразен е и обикновено засяга двете очи на засегнатия.

Конюнктивата е лигавицата, която покрива очната ябълка без частта, където се намира роговицата, а също и вътрешната повърхност на клепача. Тя е прозрачна и гладка и приема цвета на подлежащата тъкан. Възпалението е съпроводено от зачервяване на окото и усещане за чуждо тяло, което води до силен дискомфорт за болния.

Причина за развитието на инфекциятя е семейтво Adenoviridae - ДНК-вируси, които са сравнително устойчиви на температурни вариации, а също и на високата киселинност в стомашното съдържимо.

Източник на инфекция причинена от аденовируси са болните хора. Заразата се предава по въздушно-капков, както и фекално-орален път чрез замърсена вода, хранителни продукти и ръце. Инкубационният период е между 5 и 12 дни, след което болестта навлиза в острата си фаза като предизвиква секреция от окото, зачервяване и оток на конюнктивата. 



Конюнктивитът засяга първоначално едното око като по-късно инфекцията се разпространява и към другото. Силно заразен е и причинява оток, сърбеж, парене и силно зачервяване на конюнктивата. Инфекцията най-често протича леко. Възможно е да премине без лекарска намеса, но понякога при по-силно изразени симптоми се налага лечение и ако то се забави, могат да настъпят увреждания на роговицата, които се съпровождат със сериозни нарушения в зрението.

Болка в очите, зачервяване, замъглено зрение, сълзене и изтичане на секрет са характерните симптоми. Лекарите съветват да не се самолекуваме, а да се посети кабинет, за да се изпишат антибиотични капки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase