Снимка: Istock

Хлябът е не просто храна, той е традиция и обичай за много култури по света. Той присъства на трапезата всеки ден в различни форми и е част от менюто, придружавайки всяко от основните хранения за деня.

Но ако се опитвате да отслабнете и да контролирате кръвната си захар например, вероятно сте отказали хляба и тестените храни изцяло. Тестените изделия от бяло брашно са с висок гликемичен индекс, което означава, че предизвикват висок и рязък скок в нивата на кръвната захар.

Но не всеки хляб е с такъв негативен потенциал. Пълнозърнестите хлябове и хлябът с квас имат невероятни ползи за здравето и особено за червата.

Пълнозърнестите хлябове и квасеният хляб съдържат множество неразтворими фибри, което е много важен фактор в контрола на кръвната захар, холестерола, теглото. Неразтворимите фибри ускоряват движенията на червата, подхранват бактериите в тях, подобряват редовността на изхождането. Това е много важно от гледна точка на детоксикацията на дебелото черво и целия организъм.

Метаанализ на данни от 2020 година, публикуван в Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture и цитиран от healthdigest.com установява, че пълнозърнестите храни насърчават растежа на бифидобактерите и лактобацилите в червата. Те са от голямо значение за чревния баланс, защото защитават лигавицата на червата, борят се с инфекциите, потискат възпаленията. Пълнозърнестите храни намаляват и растежа на вредните бактерии, като например ешерихия коли и клостридии в червата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase