Снимка: Spencer Davis от Pixabay

Министърът на здравеопазването на Румъния Александру Рафила каза, че ваксинационното покритие в страната за всички видове ваксини е спаднало с над 80% за последните десет години. Министърът коментира, че някои от смъртните скучаи от морбили са били предотвратими, ако хората са били ваксинирани.

В началото на декември 2023 г. Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на дребна шарка и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.

Рафила коментира и ваксините срещу КОВИД-19. Складовете в момента въхранявали три милиона дози, а сдем милиона са били унищожени или предстоят да бъдат, предаде БТА. Първоначално са били договорени около 94 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19, а по-късно количеството е било намалено до около 80 милиона чрез продажба на част от тях. По думите му действително закупени и използвани са около 36-37 милиона дози. Около седем милиона дози са унищожени или предстои да бъдат унищожени в следващия период. Количество от около 29 милиона дози, за които Румъния има ангажимент да закупи, но не са купени, е предмет на търговски спор с компанията „Пфайзер“, посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase