След новината, че правителството в оставка предлага забрана за разкриване на нови болници, бившият директор на “Пирогов” доц. Спас Спасков коментира тази решения.  "Можем да забраним и дишането, няма никакъв проблем, само че ефект няма да има. Забраната за болниците не е равна на дишането, но ще спрат иновациите. Забраната носи в себе си не само забраната на болници, но и на нови дейности. Това се прави парите в НЗОК да се разпределят по начина, по който се разбира това разпределение в момента.

Той подчерта, че капацитетът на държавните болници не се използва пълноценно, за разлика от този на частните. "В частните болници използването на болничните легла е 90%, като оптимално се приема 80% от леглата да бъдат заети, тогава болницата работи добре. В момента в държавните и общински заетостта е 50-60%. Някога бюджетите на болниците се определяха на базата на броя на болничните легла, сега приходите се определят от дейността - може да имат 1000 легла, но 100 да са заети и ще получат пари за тези 100", посочи доц. Спасков. Именно заради неизползването на пълния капацитет на болниците, според него, се стига до финансови кризи в лечебните заведения.

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" заяви, че не е ясно промените как ще засегнат създаването на Национална детска болница: "Забраната е основно насочена към създаването на нови частни болници, мъчително е раждането на една държавна болница като детската, не е ясно обаче дали ще бъдат спрени идейните проекти или самото създаване на такава болница".

Доц. Спасков подчерта също, че в регионите с малко население е икономически неизгодно създаването на лечебно заведение, заплатите ще са малки, няма да има и специалисти. “Животът показва къде има нужда. Здравната пътна карта дава неясен резултат и неясни искания за лечебни заведения. Частната медицина се развива там, където има потребност, а не просто ей така", завърши доц. Спасков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase