Снимка: БГНЕС

Установено е, че лекарството за диабет, което често се използва и за отслабване, има още един "страничен ефект" - води до бременност, съобщи People.

Всичко започнало с това, че в социалните мрежи масово започнали да се появяват истории на жени, които след като започнали да го приемат, забременяли - за тяхна голяма изненада. Някои от тях не са планирали бременност и са приемали противозачатъчни таблетки, а други са смятали, че са безплодни, затова бременността ги е изненадала. Например една от забременелите жени разказва, че не е могла да зачене в продължение на няколко години, но е забременяла два месеца след като е започнала да приема лекарството - и по думите ѝ е родила здраво бебе.

Оказа се, че в тази ситуация няма нищо изненадващо, тъй като намаляването на теглото, към което препаратът е насочен преди всичко, само по себе си има положителен ефект върху плодовитостта и общия хормонален фон.

"Дори да е само няколко килограма, това вече може да доведе до възобновяване на овулацията и забременяване на жената", казва акушер-гинекологът Иман Салех. - Мастните ни клетки произвеждат естроген, а естрогенът може да има отрицателен ефект върху яйчниците и овулацията. Той може също така да окаже отрицателно въздействие върху ендометриалната лигавица".

Освен че повишава плодовитостта, лекарството, поради състава си, също така намалява ефекта на противозачатъчните лекарства, така че трябва да внимавате за контрола на бременността, докато го приемате.

Лекарите обаче забраняват приемането му само за да забременеете - има рискове както за майката, така и за детето.

"Изследвания върху плъхове, зайци и маймуни доказват, че лекарствата за отслабване могат да доведат до спонтанен аборт и вродени дефекти на плода, ако се приемат по време на бременност. Все още не са правени проучвания при хора. Жените трябва да спрат приема на лекарства за отслабване поне два месеца преди планираната бременност", препоръчва производителят на лекарството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase