Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между витамин D, биотин и желязото? Това са едни от най-важните хранителни елементи за здрави и красиви нокти. Винаги забелязваме, когато има промяна в техния вид и здравина. Чупливостта и бавният растеж на ноктите могат да се дължат на неправилна грижа за тях, но и на недостиг на някои витамини и минерали. Вижте кои други, освен гореизброените, допринасят за красивия ни маникюр.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

Магнезий

Магнезият е минерал, който участва в над 300 процеса в човешкото тяло, включително синтеза на протеини, които са необходими за растежа на ноктите. Понякога върху ноктите ни се появяват едни характерни вертикални линии, приличащи на бръчки. Те може да са признак на магнезиев дефицит. Полезни храни, които са богати на магнезий са пълнозърнестите храни, тъмнозелените листни зеленчуци, киноа, бадеми, кашу, фъстъци, едамаме, банани, черен боб.

Приемът на магнезий е от решаващо значение за доброто състояние на ноктите.

Витамин С

Един витамин, който е важен не само за кожата, но и за ноктите ни е витамин С. Той е от съществено значение за синтеза на колаген. Това е протеин, който придава форма, здравина и цялост на много тъкани и е градивният елемент на ноктите, косата и зъбите. Недостигът на витамин С може да доведе до появата на чупливост на ноктите, както и до забавения им растеж.

Витамин С е основно хранително вещество и не може да се произвежда от тялото ви. Освен цитрусовите плодове, ягоди и киви, се смятат за най-добрите източници на витамин С, както и чушките, зелените зеленчуци, доматите, също съдържат хранителното вещество.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase