Снимка: БГНЕС
fallback

От РЗИ съобщиха, че във Велико Търново е регистритан случай на заушка. Заболяването е засечено в периода 18-24 март. Това е първи случай за годината на пациент, диагностициран с пидемичен паротит. Това е клиничното наименование на познатата сред обществеността заушка.

Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, което засяга най-често слюнчените жлези. Характерен симптом е подуване в областта на шията до степен заличаване границата между лицето и гушата. Заразата се предава по въздушно-капков път и е малко по-сложен от останалите инфекции с подобен начин на инфектиране. Поради факта, че се съдържа само в слюнката, вирусът се отделя под формата на капчици, които се образуват при говор, дишане и плач.  Обикновено вирусът се предава в семейна среда, в детски градини, училища, в които лицата се намират в тесен контакт помежду си.

Най-сигурен начин за превенция срещу заушка е ваксината. Тя е част от задължителния ваксинационен календар.

В периода 18-24 март здравните власти са установили и първи случай за годината на лаймска болест. Заболяването е открито в община Лясковец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Бях писал преди врем

преди 1 месец

От началото на демокрацията българина се развива атавистично, т.е. назад! Е сега го има черно на бяло потвърдено при това не от мен! Пишете отново, когато българите започнат да си ловят обяда отново с лък и стрели!

8

ФЕН

преди 1 месец

До анонимен6: ДПМ

7

дар

преди 1 месец

Като не искаш евроценности бягай в русийката. Тук е ЕС и НАТО.

fallback