Снимка: OsloMetX от Pixabay

Цените за преглед при специалист не само в София, но и в цялата страна, драстично са поскъпнали - с около 60%. В зависимост от лечебното заведения, един преглед може да струва между 50-60 лв., а ако е при специалист дори двойно. Цената може да стигне и до 250 лв., ако се налага да се прави ехография или друго апаратно изследване по време на прегледа. Вторичните прегледи и консултации са между 60 и 100 лв.

Миналата година по това време прегледите при специалист в малките населени места бяха между 30 и 40 лв., а при специалист 80-100 лв.

Тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен - съответно на 18 лв. и 19 лв. Но все още продължава практиката за насрочване на прегледи при специалист с направление след месец-два. Без направление винаги се намират часове за същия или следващия ден.

Директорите на държавните болници признаха, че има повишение в цената на предлаганите услуги, като се стига до случаи пациентите да си доплащат допълнителни консумативи след операция, при които са им поставяни стентове, различни клипсове, платна при хернии. Разлика има и в цените на различни изследвания и диагностични дейности.

За ехокардиография касата плаща 25 лв., а лечебните заведения искат 70-90 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика - 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече - например 60 лв. За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цените в специализирани болници са 150-200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти - касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.

Очните прегледи също са скъпи. В часта клиника сумата започв от 200 лв. Лазерната корекция на едното око варира межу 1600 и 2000 лв.

Директори на болници и лекари обясняват поскъпването с инфлацията в страната. Поскъпване на прегледите се забелязва и в други части на страната. В Бургас например, първичните прегледи са от 50 лв. нагоре, а когато има гостуващ лекар от столицата, достигат до 150 лв. Много скъпи са и кръвните изследвания - пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, TSH, няколко витамина, удрят 120 лева. Миналата година същите изследвания струваха 90 лева.

Пациентите, които имат издадени направления, са длъжни да чакат с месеци пред кабинетите, а някои от тях са готови да платят на момента, за да бъдат прегледани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase