Снимка: Istock

Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който засяга хора, които пият малко или дори никакъв алкохол. При това заболяване твърде много мазнини се натрупват в черния дроб. Най-често то се наблюдава при хора с наднормено тегло или затлъстяване. НАМЧБ става все по-разпространена по света, особено сред близкоизточните и западните нации, тъй като броят на хората със затлъстяване там нараства.

Това е и най-честата форма на хронично чернодробно заболяване, засягащо около 25% от световното население. В Съединените щати около 100 милиона души имат НАМЧБ. (По данни на National Health Service (NHS), Обединено кралство).

Ето и няколко ценни съвета на какви храни да наблегнете, ако вече имате подобно заболяване, или пък просто искате да подобрите здравето на черния си дроб:

Придържайте се към средиземноморска диета

Според Ани Гуинане, лицензиран диетолог, който работи в Клиниката за хронични чернодробни заболявания на UChicago Medicine. Средиземноморската диета е добре позната диета, която придоби популярност през 90-те години на миналия век, известна повече като модел на хранене, а не като структурирана диета.

При него се набляга на яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки, бобови растения, зехтин и ароматни билки и подправки; риба и морски дарове поне няколко пъти седмично; птиче месо, яйца, сирене и кисело мляко в умерени количества, като запазвате сладкиши и червено месо за специални поводи.

Освен че е полезна за хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, средиземноморската диета се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и също така е доказано, че намалява кръвното налягане и лошия LDL холестерол. Това е важно, тъй като както сърдечните заболявания, така и диабетът са силно свързани рискови фактори за мастно чернодробно заболяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase