Снимка: БГНЕС

Според статистиката всяка година нови 26 000 души са диагностицираи с онкологично забляване. Това е около 2,5% от населението. Страната ни е с възходящ тренд на смъртност, причинена от онкологични заболявания.

Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията за рака на ЕС към ЕК сподели в ефира на Нова ТВ, че в България има ниска ваксинационно покритие срещу папиломавирус, който е причинител не само на карцином на маточната шийка, а и на карцином на глава и шия, както и карциноми, които могат да се появят при мъжете, главно на урогениталната система. Тоест - ваксинопрофилактиката срещу човешкия папиломавирус не е от полза само за жените.

Той допълва и, че превенцията е ваксина. Тя не е нова, а в последните години е подобрена и вече е поливалентна, насочена срещу повече от девет щама.

"Ваксината е налична. За момичета до 14 г. е напълно безплатна. Не само момичетата, но и момчетата на тази ранна възраст трябва да бъдат ваксинирани. За тях обаче ваксина още не е осигурена. Но преди два дни чух от МЗ окуражаващи данни, че се обмисля и този вариант", каза доц. Арабаджиев.

Доцентът коментира и, че един от основните проблеми е скринингът. 

"Той е залегнал в противораковия план, приет на 4 януари миналата година. За съжаление през тази една година изглежда не се случиха много неща по този план. Кръглата маса в парламента във вторник беше под егидата на Европейската ракова организация и лично нейният изпълнителен директор беше в България. Целта е да се ускори приложението на европейския противораков план", обясни доц. Арабаджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase