Снимка: Istock

Той е чудесна добавка към овесена каша, смути, качествен мед, рецепта за палачинки и други вкусни и полезни десерти или разядки. Кога бе последният път, в който консумирахте сусамов тахан? В магазините може да намерите тахан от белен или небелен сусам. Въпреки че с консумацията му не бива да се прекалява, тъй като е калоричен, сусамовият тахан е много полезен за здравето на мозъка, както и за:

Полезен е за сърцето

Сусамовите семена съдържат сезамин и сезамолин, за които е известно, че са два мощни антиоксиданта, които предпазват клетките от увреждането на свободните радикали и могат да намалят риска от развитието на сърдечни заболявания. Въпросните антиоксиданти инхибират синтеза и усвояването на холестерола.

Полезен за храносмилането

За да бъдем в добра форма и да сме здрави, трябва да поддържаме храносмилателната си система здрава. Това можем да направим чрез достатъчен прием на вода, плодове, зеленчуци, пробиотични и пребиотични храни. Неправилното хранене, стресът и обездвижването са честа причина за наличието на запек. От друга страна, вкусният сусамов тахан ни помага да поддържаме перисталтиката на червата си в добра форма и намалява риска от запек.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase