Снимка: Istock

Здравето на червата и храносмилателната система е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние и възпалението им може да причини редица здравословни проблеми. Когато червата ни са здрави и функционират както трябва, имаме добро храносмилане, организмът ни усвоява добре хранителните вещества, поддържаме имунна функция и цялостното здраве.

Начинът ни на хранене е от съществено значение за поддържането на добро чревно здраве. Преработените храни, бялото брашно, захарните изделия, колбасите са само част от храните, които могат да доведат до възпаления в червата. Хубавото е, че освен копъра има още няколко билки и подправки, за които се смята, че помагат за намаляване на възпалението в червата. Вижте кои са.

Внимание! Ако често страдате от чревни неразположения – консултирайте се с лекар!

Куркума

Куркумата е известна като една от най-полезните подправки. Тя се отличава с противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Много от тях според учени се дължат на куркумина, който е полифенол. Според дългогодишни изследвания, куркуминът е свързан с редица ползи за здравето, от регулиране на имунните клетки до подпомагане на заздравяването на тъканите.

Също така, това активно съединение в куркумата може да помогне за намаляване на възпалението в червата чрез инхибиране на производството на възпалителни цитокини, сочи изследване от 2021 г., Публикувано в Drug Design, Development and Therapy.

Джинджифил

Джинджифилът е друга подправка с мощни противовъзпалителни и благоприятни за храносмилането свойства. За чая приготвен от него е известно, че намалява подуването на корема, гаденето. Биоактивните му съединения са известни със своите противовъзпалителни свойства. В допълнение, пикантната подправка може да намали газовете в корема, като стимулира синтеза на храносмилателни ензими, смятат специалисти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase