Снимка: Istock

В напрегнатото градско ежедневие, със сигурност има прекалено много стимули, които може би имат общо с нарушенията в съня. Обилното хранене вечер, излагането на синята светлина от електронните устройства, консумацията на алкохол и кофеин, стресът – това са само малка част от факторите. Но можете ли да „обърнете играта“ във ваша полза? В следващите редове ще ви предложим няколко напитки, които ще ви помогнат да заспивате по-лесно. Кои са те?

Зелен чай без кофеин

Зеленият чай предизвиква голям интерес в съвременния свят днес благодарение на способността си да насърчава загубата на тегло. Въпреки това, ако от него е премахнат кофеинът, той има ползи също за подобряването на съня. Зеленият чай съдържа аминокиселината теанин, за която е доказано, че помага за намаляване на стреса и насърчаването на по-спокоен сън.

Златно мляко

Златното мляко не само използва потенциала за подпомагане на съня на топлото мляко, но също така може да се похвали с наличието на куркума. Тъй като млякото съдържа триптофан (който е прекурсор на мелатонина), то може да помогне за повишаването на нивата на мелатонин. Той е основният хормон, който регулира цикъла сън-събуждане на тялото ви.

Междувременно куркумата е богата на съединението куркумин, което пък може да облекчи някои ефекти от липсата на сън, да намали възпалението и безопасно да облекчи симптомите на тревожност и депресия. За да си направите златно мляко, смесете 1/2 чаша мляко, 1 чаена лъжичка куркума, 1 малко парче джинджифил и 1 чаена лъжичка мед. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри 3-5 минути.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase