Снимка: Istock

Колагенът е един от най-важните протеини в тялото, който участва в процесите в кожата, меките тъкани, костите, ставите, хрущялите, ставните връзки. Колагенът допринася за подобряване на еластичността на тъканите, намалява процесите на стареене и видимостта на бръчките, прави ставите и ставните връзки по-еластични, съдейства за подобряване на функциите им.

Колагенът се синтезира в тялото, но може да се набави и чрез храната. Най-добрите източници на колаген са рибата, месото, яйцата, зелените листни зеленчуци, бобовите растения, зехтинът, ядките, семената, авокадото.

Колагенът обаче не може да се усвои достатъчно добре, ако в организма отсъстват някои витамини и минерали. Те съдействат за качественото му възприемане от клетките и влагането му по правилния начин във всички функции, за които е необходим.

Кои са витамините и минералите, които подпомагат синтеза и усвояването на колаген?

Витамин С

Витамин С е едновременно витамин и мощен антиоксидант. Той стимулира деленето и регенерацията на клетките, като съдейства за потискане на възпаленията. Пряко свързан е със синтеза и усвояването на колагена в кожата и тъканите.

Витамин Е

Витамин Е също е много силен антиоксидант, който е важен за процесите в кожните клетки. Той има активно противовъзпалително действие и участва в синтеза на колаген. Намалява видимостта на бръчките, подпомага изглаждането на кожата и възвръща мекия сияен вид. Витамин Е хидратира и подхранва кожата в дълбочина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase